donderdag 30 mei 2013

Taste the waste!



Vorige week las ik in de Telegraaf dat er in 2011 tussen de 6 en 60 kilo voedsel per hoofd van de bevolking meer is verspild dan in 2009! Hoezo crisis?
Zelf heb ik een hekel om eten weg te gooien en probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen. Ik krijg er altijd een beetje schuldgevoelens van.
Zoiets als de halve wereld zit op minder dan een kommetje rijst.... en ik....dat soort gedachten dus.

Hoe blijft mijn kliko wat  leger?

Zelf gebruik ik zo min mogelijk voorgesneden groente. Groente aan één stuk blijft langer vers en dus gezonder want voedingstoffen blijven zo langer bewaard. Ik denk dat er regelmatig groente de vuilnisbak in gaat doordat veel groente niet meer gebruikt kan worden. Mijn zonde was vooral dat ik vergat een lijstje te maken en mijn voorraad na te kijken. Stond ik in de winkel te bedenken of ik nog wel of geen komkommer meer had. Kwam ik thuis en er lagen er nog minstens twee....


Mijn oplossing
Door zoveel mogelijk een weekmenu te maken plan ik als het ware de boodschappen verdeeld over gerechten van de hele week. Op mijn speciale kalender (aanrader, geen aandelen)  noteer ik de gerechten van die week. Hoef ik meteen geen vragen meer te beantwoorden van, "wat eten we vandaag?" Verder plan ik niet alle dagen. Vooral in het weekend  is dat makkelijk. Bij ons bleef er nog wel eens maaltijden liggen omdat we bijvoorbeeld ergens konden blijven eten.

Welke gerechten maak ik graag?

Zo kun je bijna alle groenten kwijt in o.a lasagne, Mexicaanse wraps, spaghetti , macaroni, wokgerechten en groenteschotels.

Wat?

-Soepgroenten
-Paprika
-Broccoli
-prei
-champignons
-courgette
-(rode) ui
-sperziebonen
 en nog vele meer natuurlijk!

Door minimaal twee van dit soort gerechten in je week te plannen voorkom je al veel weggooien. Wees creatief met restjes!

Ik maak daarom graag dit Mexicaanse wrap gerecht!

Mexicaanse wraps 4-5 personen


Wraps

Pak(ken) met voldoende wraps. Klein of groot.

Voor de topping

Geraspte kaas/komkommer in stukjes /augurk in stukjes
Varieer met ook een restje mais en/ of blokjes tomaat/ijsbergsla

Voor de vulling 

Mix voor wraps ( merk maakt niet uit, eigen merk ah is ook prima) zie aanwijzing op de verpakking. Ik gebruik maar 50 ml water omdat er ook vocht uit de groente komt en het vocht van de bruine bonen.

Halve rode, groene en gele paprika

champignons
ui
Blik of pot bruine bonen ( het meeste uitgelekt, niet helemaal)
1 hele kipfilet (250-300 gram gehakt)  in stukjes of reepjes of gebruik helemaal geen vlees!

Extra

Tortilla chips

Varieer met de groente die je zelf hebt liggen zoals courgette, aubergine, mais, tomaat enz.


Plat belegd met vulling of gevouwen

Wraps ( kant en klaar)

Bereidingswijze

Snijdt eerst de topping.
Een komkommer kun je eerst ontdoen van zaadlijsten door deze door het midden te snijden en dan met een theelepel langs de zaadlijsten te schrapen. Je voorkomt hiermee dat je gerecht te waterig gaat worden. Zet alles klaar op tafel. Zo maakt iedereen zijn eigen wrap :-)

Vulling

Bak het vlees ( kip of gehakt) in een bakpan. Giet overtollig vet weg van gehakt. Leg het vlees even weg
Snijd de champignons in partjes. Alle groente in kleine stukjes ( zo klein als jezelf lekker vindt). Roerbak gedurende een aantal minuten de groente. De champignons moeten geslonken en gaar zijn. Voeg een zakje mix en de bonen toe. Verwarm de bonen met de groente en als laatste het vlees erbij. Verwarm nu het gehele gerecht even door.

Het is ook lekker de wraps te bakken in de koekenpan, dan krijg je een soort knapperige bodem die je kunt beleggen en als een soort pizza kunt eten. Ik vind lekkerder, makkelijker ook. Bij mij blijft valt namelijk de inhoud  altijd spontaan uit zo'n opgerolde envelop.


Verwarm de wraps anders gewoon zoals staat op de verpakking.


Alles op tafel zetten en lekker smullen!


De rest

De truc is dus de restanten van dit gerecht weer voor een ander gerecht te gebruiken, bijvoorbeeld voor spaghetti of lasagne. Je kunt ook meteen de groente snijden als je dit de volgende dag weer gaat gebruiken, dat scheelt ook nog eens tijd!

Wat is jouw favoriete restjes gerecht?













2 opmerkingen:

  1. Hi Natalie,

    Van wat overblijft kun je altijd soep maken. Een paar bouillonblokjes als basis, 2-4 l water, groenten klein snijden en erdoor doen, evt. met staafmixer klein maken. Restje pasta of rijst toevoegen. Restjes vlees klein snijden en toevoegen. Evt. binden met maizena of room. Afmaken met zout/peper/tabasco, chilisaus, sambal etc. etc.

    Bij pubers hier in huis favoriet als ze uit school komen een kopje soep en een boterham uit de toaster of.... klein gesneden korstjes brood besprenkeld met olijfolie en kruiden in de pan gebakken tot croutons.

    groetjes,

    Dorothe

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad is soep een hele goede restjes maaltijd.Ik ben zelf heel gek op soep! Krijg nu ook spontaan trek in een lekker soepje. Ik moet heel eerlijk bekennen (ik behoor vast tot een culinair barbaar) dat ik nog wel eens grijp naar een blik tomatensoep. Het is me nog steeds niet gelukt die smaak te evenaren, die vinden we zo lekker namelijk :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier je reactie!