donderdag 3 oktober 2013

Tip uit de oude doos: Veel meer pannenkoeken voor minder!


©Brightmind.nl
Tip uit de oude doos: 

Je ziet pannenkoekenmix in heel veel kant en klare mixen. Of al kant- en -klaar in het koelvak! Soms al in een plastic bus waar je alleen nog water aan toe hoeft te voegen. Je kunt dan maar liefst 6 pannenkoeken bakken! Nou, dat vullen ze hier in een holle kies. Die plastic bus doet ook nog eens verder geen dienst meer. Beetje zonde of niet? 
En wat te denken van de prijs!

Gezond bezig?
In de meergranen mixen zitten bijvoorbeeld veel minder vezels dan je zou denken. Kijk maar eens op de achterkant van zo'n pak. De oplossing voor lekkere en voedzame pannenkoeken(mix)?  Maak het gewoon zelf. Heel goedkoop en makkelijker dan je denkt!

Hoe? 
Koop volkorenmeel bij bijv. AH en gewone huis, tuin en keuken witte bloem. 
Neem ( varieer naar wens met de verhoudingen) 3 delen volkorenmeel en 1 deel witte bloem. Gebruik daarbij 1 of twee eieren. En voor wie heel luchtige pannenkoeken wil voegt nog naar verhouding een zakje bakpoeder toe.

Voor een redelijk stapeltje volkoren pannenkoeken gebruik je: 

- 300 gram volkorenmeel
- 100 gram witte bloem
- 1 ei ( bij kleine eieren 2 stuks)
- +/- 900 ml (magere houdbare) melk 
- evt. een klein snufje zout
- wat olie om in te bakken


- Kies uit hartige of uit zoete vullingen/beleg

Mengen
Meng de meelsoorten door elkaar met de eieren en voeg eerst de helft van de melk toe. Met een garde klopt je alle klonten weg, het wordt dan een stevige massa. Daarna voeg je bij beetjes de rest van de melk toe. Soms kun je met wat minder af en soms gebruik je wat meer. Het beslag moet niet te dun en ook niet te dik zijn.

Bakken
Laat de pan redelijk warm worden en  bak je super gezonde en voordelige pannenkoeken zonder dure mixen. Voor de organizers onder ons, die maken een flinke bus al gemengde bloem dat zo klaar staat voor gebruik. 

Aan tafel!
Simpel toch? Krijg je de smaak te pakken? Via de link krijg je 1001 recepten om heerlijke pannenkoeken te maken :-) 


En jij? Grijp jij (te) vaak naar kant en klaar?

1 opmerking:

  1. Dit is al jaren zo ongeveer mijn recept voor pannenkoeken Natalie. ik gooi ipv volkorenmeel ook vaak restjes brinta en havermout erbij voor de vezels. Ik gebruik verder weinig pakjes en zakjes. Alleen soms heb je kant en klare kruiden die ergens bij zitten en die doe ik dan bijv. in gehaktballen, zodat die eens wat minder gewoon smaken.

    Vele inspiratie voor basic koken kun je vinden bij http://www.kokenmetkarin.nl/kookboeken/ZPZkijkjeinboek.html

    groetjes,

    Dorothé

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier je reactie!